در این پست آموزشی قصد داریم نکات و موارد مهمی که در استفاده از باطری های لیتیوم پلیمر که گاهی باطری لیپو LiPo هم نامیده می شوند ، بپردازیم . همانطور که می دانید باطری های لیتیوم پلیمر به دلیل قابلیت دشارژ با جریان بالا بصورت گسترده در ربات های پرنده مورد استفاده قرار می گیرند . که برای اینکه این باطری ها دارای عمر و کیفیت قابل قبول داشته باشند باید به نکاتی توجه کنیم که در ادامه به این موارد به صورت کامل اشاره می کنیم.
باطریهای لیتیوم پلیمر همانقدر که با حال هستند ،همون قدر هم حساس هستند.
عمر مفید این باطریها وابستگی شدیدی به طرز استفاده و نگهداری از اونها داره.
در اینجا چند مورد را که میدونم خدمتتون عرض میکنم :
.
۱-ولتاژ ماکزیمم شارژ :
.
ولتاژ شارژ ماکزیمم برای هر سل لیپو ۴٫۲۳۵ ولت هست که برای جبران خطای اندازه گیری به ۴٫۲ ولت محدود شده در شارژرها. در صورتیکه ولتاژ ماکزیمم کاهش پیدا کنه،عمر لیپو افزایش پیدا میکنه.
مثلا توی بعضی از موبایلها این مقدار ۴٫۱۵ تنظیم شده. (اونها لیتیوم یون دارن ولی از این نظر فرق نداره)
نکته اینه که این مقدار توی اغلب شارژرها قابل تنظیم نیست و در ضمن با پایین اوردن اون،ظرفیت باطری هم کاهش پیدا میکنه.
شارژرهای ارزون به علت عدم دقت کافی در اندازه گیری ولتاژ سلها،میتونن باطری را به سرعت خراب کنن،کلا شارژر ارزون یعنی ضرر!
.
۲-ولتاژ مینیمم :
.
ولتاژ مینیمم اثر زیادی روی عمر باطری لیپو داره و اصولا از ۲٫۵ ولت تا ۳٫۲ ولت (تحت بار) قابل تعریفه.
به علت احتمال عدم بالانس در جریانهای بالا،بهتره که این مقدار بالاتر تنظیم بشه.
یک قانون کلی اینه که باطری را بیش از ۸۰درصد ظرفیتش خالی نکنین که عمر خوبی از باطری بگیرین.
مثلا ۴۰۰۰میلی امپر ساعت از یه باطری ۵۰۰۰ میلی امپر ساعت.
.
۳-جریان دیسشارژ
.
یک باطری لیپوی ۲۰C دیسشارژ بهتره که با حدود ۱۵c و پایینتر دیسشارژ بشه و اصولا بهترین روش تعیین این مقدار، دمای باطری بعد از تخلیه هست.(کمتر از ۵۰ باید باشه)
اعدادی که روی لیپو نوشته شده خیلی خوشبینانه هستند و بهتره که توی اون رنجهای جریانی باهاشون کار نکنین که عمر باطری میاد حدود ۵۰ سایکل.
.
۴-دمای کار باطری
.
هرچه که باطری گرمتر بشه،پرفورمانسش اعم از ظرفیت و مقاوت درونی بهتر میشه ولی عمرش هم کوتاه میشه. این گرم شدن میتونه در اثر دمای محیط یا تخلیه سریع باطری باشه.
طبق یک قانون شیمیایی که برای باطریها و خازنهای الکترولیت به کار میره،به ازای هر ۱۰ درجه بالای دمای ۴۰ درجه،عمر باطری نصف میشه!
.
۵-نگهداری
.
باطریهایی که پر یا خالی نگهداری بشن دچار کاهش عمر میشن. بهترین حالت نگهداری لیپو توی ولتاژ ۳٫۸ولت بر سل هست که معادل ظرفیت ۴۰ تا ۶۰ درصد باطری هست.
این قانون برای باطری لپ تاپ و موبایل هم صدق میکنه.
من شخصا باطری را درست قبل از پرواز شارژ و بعد از اخرین پرواز روی مود نگهداری قرار میدم.
.
۶-جریان شارژ
.
هر چه که لیپو ارومتر شارژ بشه عمرش بیشتره و البته برای مقادیر زیر ۱C خیلی این افزایش مشهود نیست.
نکته جالب اینه که اگه یک لیپو با ۵سی شارژ بشه خیلی زمان شارژش با وقتی که با ۲سی شارژ بشه تفاوت نداره و این به دلیل منطقه ولتاژ ثابت شارژ هست که بحثش تخصصیه.
.
۷-بالانسینگ
.
هرچه که ولتاژ سلها بالانس تر باشه،موقع تخلیه فشار روی سلهای ضعیف کمتره و عمر باطری بیشتر.
در ضمن ترجیحا همیشه باطری را با بالانسر شارژ کنین،مالیات که نداره!
.
چند نکته مهم و اساسی در استفاده از باطری های لیتیوم پلیمر :
.
۱- باطری لیپو نبایستی ضربه بخوره یا مستقیم زیر نور خورشید قرار بگیره، هرکدام از این موارد میتونه باعث اتش گرفتن باطری بشه، اگر باطری در اثر کرش یا سانحه ضربه خورد بهترین حالت اینه که باطری رو از نظر ظاهری بررسی کنید که باد نکرده باشه و یا پوسته باطری زخم یا سوراخ نشده باشه، اگر باطری زخم یا سوراخ شده باشه امکان اتش سوزی خیلی بیشتر میشه، در اینصورت باطری رو در یک محل امن که در برابر اتش ایمن باشه حداقل برای ۱ ساعت نگهداری کنید، اگر باطری واکنشی نشون نداد بدلیل سوراخ شدن پوسته غیر قابل استفاده میشه و باید طبق روش خاص (بعدا راجع بهش توضیح خواهم داد) اونو معدوم کنید، استفاده مجدد از این باطری کاملا خطرناکه و امکان داره در همون شارژ اول باعث اتشسوزی بشه.
۲- باطری لیپو نباید باد کرده بشه، این بادکردگی ممکنه در اثر کشیدن جریان بیش از حد و یا اورشارژ برای باطری پیش بیاد که اون هم خطر اتشسوزی رو داره.
۳- محل نگهداری باطری لیپو بایستی حتی المقدور در یک ظرف ضد اتش و عایق جریان الکتریکی باشه مثلا یه قفسه فلزی که روی قسمت فلزیش سنگ و یا سرامیک گذاشته باشه .
۴- بیشترین احتمال خطر اتشسوزی در هنگام شارژ باطری وجود داره، فرض کنید شارژر شما خراب بشه و باطری اورشارژ بشه، برای همین حتما از شارژر مرغوب و با کیفیت استفاده کنید، شارژرتون باید حتما مخصوص باطری لیپو باشه و بتونه تعداد سل هارو بصورت اتوماتیک تشخیص بده، بهیچوجه از شارژر های معمولی برای لیپو استفاده نکنید، قبل از شارژ مطمئن باشید که تنظیمات شارژر رو دقیقا طبق مشخصات باطری تنظیم کردید، محل شارژ هم باید ضد اتش و عایق باشه.
.
۵- هیچوقت باطری لیپو رو بعد از استفاده، داخل مدل رها نکنید، همینطور در داخل اتومبیل.
۶ – باطری لیپو برای محیط زیست بسیار مخربه و خطرناک، هیچوقت باطری رو با بفیه زباله های معمولی یکجا دور نریزید.
۷- اگر به هر دلیلی خواستید باطری رو معدوم کنید اول باید اون رو کاملا تخلیه کنید تا ولتاژ باطری به صفر برسه، بعد یه محلول اب نمک بسیار غلیظ درست کنید و باطری رو به مدت حداقل یک هفته بذارید توی محلول اب نمک و بعد از اون میتونید باطری رو در جاهای مخصوص دفن باطری دفن کنید که البته ما تو ایران همچین چیزی نداریم و یا من ندیدم، اما میتونید بجاش در یک بیابان بی اب و علف زمینو بکنید و باطری رو اونجا دفن کنید.
برچسب ها : آموزش استفاده از باطری های لیتیوم پلیمر, آموزش کامل نگه داری از باطری ها LIPO, باطری مناسب برای ربات های پرنده, فیلم های آموزشی, نحوه نگه داری از باطری های لیتیوم پلیمر, نحوه ی شارژ باطری LIPO